Konzerváló fogászat-Esztétikus tömés

A konzerváló fogászat feladata a fogak egészségének megőrzése és fenntartása. Ide tartoznak a tömések, és az esztétikai fogászati kezelések is.

Esztétikus tömés

Szuvas fogak esetén a fogorvos fúróval eltávolítja a fog szuvas részét. Ez természetesen érzéstelenítés mellett történik. Ezt követően olyan anyagokat használ, amik segítenek kialakítani a tömőanyag rögzítését a saját foganyagunkhoz. Esztétikus töméseink általában fényre kötő kompozittal készülnek. Nagy előnyük, hogy használatukkal a tökéletes esztétikai hatás létrehozható, így az egészség mellett lehetőséget biztosítanak a szépség megőrzésére is. Ezek a tömések a tökéletes széli zárással és élethű barázdarendszer kialakításával imitálják az eredeti fog hatást.

Inlay

Hagyományos tömés helyett előzetesen elkészített inlay-t, vagyis betétet is készíthetünk Önnek. A fogorvos üreget készít elő a fogában majd erről lenyomatot veszünk. Ez alapján a fogtechnikus elkészíti az inlayt. A fogorvosa ezt beragasztja a fogba. Az inlay nemesfémből, kerámiából, vagy kemény műanyagból is készülhet.

 

Onlay

A fog javítására onlay készül, ha a fogából már nagyon sok foganyag hiányzik. Az eljárás nagy pontossága miatt, hosszú élettartamú az ilyen javítási mód.