Mire figyeljen, ha cukorbetegként szeretné megőrizni fogaid egészségét?

November 14. a hivatalos Diabétesz Világnap, ebből az alkalomból pedig szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a cukorbetegség egészségünk több aspektusát is érinti, nem kivétel ez alól a fogsorunk, szájüregünk sem! A diabétesz és a fogászati problémák közötti kapcsolat gyakran nem kap elég figyelmet, pedig a megfelelő szájhigiénia rendkívül fontos a cukorbetegek számára.

1. A fogászati problémák magasabb kockázattal járhatnak!

A cukorbetegek, különösen azok, akik nem tartják megfelelően ellenőrzésük alatt a vércukorszintjüket, hajlamosabbak a fogínybetegségekre, szájüregi fertőzésekre és egyéb fogászati problémákra. A magas vércukorszint növeli a baktériumok szaporodásának kockázatát a szájban, ami pedig fogszuvasodáshoz, fogínygyulladáshoz vezethet.

2. A rendszeres fogászati szűrés kulcsfontosságú!

A fentiek miatt rendkívül fontos, hogy a cukorbetegek rendszeresen látogassák fogorvosukat. A rendszeres szűrés lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy időben felismerjék és kezeljék a kezdődő fogászati problémákat, megelőzve ezzel a súlyosabb komplikációkat.

3. A megelőzés a kulcs!

Az egészséges szájhigiénia fenntartása létfontosságú a cukorbetegek számára! Rendszeres fogmosás, fogselyem használata és a megfelelő szájöblítők alkalmazása mind hozzájárulnak a fogak és az íny egészségének megőrzéséhez. Fontos, hogy a cukorbetegek egyénre szabott fogápolási tervet alakítsanak ki dentálhigiénikusukkal!

4. Egyes szájüregi tünetek a cukorbetegség korai jelzői lehetnek!

A cukorbetegség számos szájüregi tünettel járhat, mint például a szájszárazság, érzékenység, vagy az ínygyulladás. Ezek a jelek nemcsak a száj egészségéről árulkodnak, hanem a vércukorszint szabályozásának problémáira is utalhatnak. Ha ilyen tüneteket tapasztal, mindenképpen konzultáljon fogorvosával.

Cukorbetegként a fenti tüneteket mindenképp vegye komolyan, illetve ügyeljen arra, hogy legalább félévente szerepeljen a naptárában időpont fogorvosához, dentálhigiénikusához!

 

A Dr. MARGARET DENT fogászati rendelőben szívesen segítünk jelenlegi állapotának felmérésében, illetve személyre szabott fogápolási tervének kialakításában. Keressen minket bizalommal itt!