A magzat a fogba már beépült ásványi anyagokat nem oldja ki vagy szívja el az anyától. Ami a valójában problémát okozza, az a megváltozott hormonháztartás, és étkezési szokások.
Tudta, hogy a terhes nők 60-70%-ánál fordul elő ínygyulladás?
Az egészséges íny rózsaszín, feszes, és kitölti a fogak közötti területet. Ha az íny vörös, lilás árnyalatú, duzzadt, akkor önnek is terhességi gingivitise van.
Ezt alapvetően a megváltozott hormonháztartás okozza. Az ösztrogén hatására megnövekszik a szövetek folyadék visszatartása, és 30-40 %-kal megnő a véráramlás, ez hajlamosít az ínyvérzésre, akár még a fogak mozgathatósága is megnőhet.
Ilyenkor mindenki automatikusan próbálja kímélni, védeni a vérző területet, és elkerülik a fogkefével az íny környékét. Az íny mellett felgyülemlett lepedékben és fogkőben felszaporodott baktériumok a véráramba bekerülve növelik a koraszülés kockázatát, és magzatkárosító hatásuk lehet, ezért a terhesség ideje alatt mindenképp érdemes legalább egyszer elmenni egy szájhigiénés kezelésre.
Terhesség során gyakran kezdenek nassolni a kismamák a megnövekedett energiaszükséglet miatt. A magas cukortartalmú ételek kedveznek a fogszuvasodás kialakulásának. Érdemes odafigyelni, hogy mit nassolunk. Ha csak tehetjük, válasszunk egészséges rágcsálnivalót. A sajt, a magvak, és zöldségek egészséges alternatívák lehetnek, de ha már mindenképp édességre vágyunk, inkább a csokit válasszunk,  mint gumicukrot, vagy a kekszet, mert a csoki kevésbé tapad bele a fogak barázdáiba.
A várandósság első szakaszában gyakran merülnek fel reggeli rosszullétek, amit akár hányás is kísérhet. Ilyenkor nem jó ötlet azonnal a fogkefe után nyúlni, mert a savtól felpuhult zománc nagyon sérülékeny, inkább csak öblítse ki száját fluorid tartalmú szájöblítővel, vagy tiszta vízzel, és csak fél óra elteltével mosson fogat.

 

Braun Anna Sára 

praxismanager
mobil:+36 20 342 1104                                                                   

DR.MARGARET DENT Fogászati Rendelő (ALFA Invest Holding Kft)   
1134. Budapest, Dévai utca 19.