A fogeltávolítás (foghúzás) egy fogászati eljárás, amely során egy sérült, vagy súlyosan fertőzött fogat távolítanak el az állcsontból. A fogeltávolítás segíthet
-megszűntetni a fájdalmat,
-megelőzni a fertőzést terjedését,
-javítani a szájüreg egészségét.
A sebgyógyulás meggyorsítására, a panaszok enyhítésére és a fertőzésveszély csökkentésére az alábbi tanácsokat érdemes megfogadnia:

1. Kerülje a kemény vagy forró ételek és italok fogyasztását az első néhány órában.

2. Ne öblögessen és köpködjön a húzás után. Ne használjon szívószálat és ne dohányozzon a gyógyulási időszak alatt, mivel a gyógyulási folyamat során a húzás helyén a véralvadékból a gyógyuláshoz szükségesen kialakult ,,vér dugó” képez csak határt a szájában lévő baktériumok és a húzás helye között, valamint ennek a „vér dugónak” fontos szerepe van a becsontosodásban, az Ön gyógyulásában. Fontos a későbbi szövődmények elkerülése érdekében is.
Szívószál használata során és dohányzáskor ez a ,,vér dugó” sajnos
sérülhet, ami a seb / állcsont begyulladásához vezethet.
A nikotin tartalmú készítmények lassítják a sebgyógyulást.

3. Ne fogyasszon alkoholt, tejterméket és friss tojásos ételeket a foghúzást követő 3 napban.

4. A foghúzás után tisztítsa minden fogát a szokásos időben, de az első napon a húzás helyét kerülje el.

5. A következő napon a húzás helye puha sörtéjű fogkefével mosható.

6. A duzzanat megszűntetése érdekében az állcsonti terület jegelése javasolt. Ehhez tekerjünk tiszta konyharuhába jeget/ jégakkut. Ezt hagyjuk kb. 10 percig a beduzzadt területen kívülről, majd pihentessük. Fél óra elteltével megismételhetjük a folyamatot.

A foghúzást követő napokban érezhet enyhe fájdalmat, ezt mindenképp jelezze rendelőnk felé. A fogeltávolítás után jelentkező tünetek közé tartozhat az enyhe vérzés és duzzanat is, amely általában néhány napig tart csak. Ezek teljesen normális jelenségek.
Fájdalomcsillapítót a kezelőorvosa javaslata szerint használhat. Amennyiben az állapota romlik, esetleg bármilyen nem szokványos tünetet tapasztal, mint például heves vérzés, erős fájdalom vagy hosszabb ideig tartó duzzanat, ne ijedjen meg, viszont forduljon kezelőorvosához.

Az alábbi panaszok esetén is azonnal keresse fel kezelőorvosát:
-láz/hidegrázás
-émelygés és hányás
-kipirosodás, nagymértékű duzzanat vagy folyás a sebből
-köhögés, légszomj, mellkasi fájdalom
-ha a vérdugó egyszerűen eltűnik, ami nagyon intenzív fájdalommal társul

Dr.Margaret Dent Fogászati Rendelőben szakértő fogorvosaink és gondoskodó személyzetünk segítséget nyújtanak Önnek a fogeltávolítás utáni gyógyulásában. Ha bármilyen kérdése, vagy aggodalma van a fogeltávolítás utáni állapotával kapcsolatban, kérjük ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot.

Mindent megteszünk azért, hogy segítsünk Önnek a gyors és komplikációmentes gyógyulásban.